Bolest v kříži nás může několik dní pěkně potrápit a způsobit nám i vedlejší příznaky. Z vlastní zkušenosti vím, že to mohou být časté gynekologické záněty, bolesti břicha způsobené neprokrvováním patřičných orgánů ze zablokování nebo nepříjemná bolest hlavy přecházející do migrény.

Bolest v kříži zná každý z nás

Lékařské studie tvrdí, že každý člověk během svého života zažije minimálně jednou bolest v kříži. U 95% lidí bolest samovolně po několika dnech odezní, u zbylých 5% se bolest zhoršuje. Pak je nutné vyhledat odborníka, aby určil příčinu potíží.

Jak předcházet bolesti zad?

V dnešní době si člověk jen těžko vybere jak nevystavovat svá záda „námaze“. Pokud pracujete manuálně, jste vystavováni velké fyzické námaze, která zatěžuje především záda.

Pokud se věnujete sedavému zaměstnání jako je například řidič z povolání, práce v kanceláři u pc, Vaše záda jsou i tak často zatěžována jednotvárným pohybem a nemněnou pozicí těla při práci.

Proto je velmi důležité udržovat si zdravý životní styl. To znamená dbát na správné držení těla a cvičit nebo být, co nejvíce fyzicky aktivní. Důležité jsou i „maličkosti“, jako je nošení kvalitní obuvi, správná výška kuchyňské linky, pracovní desky, pracovního stolu atd.

Nejčastější příčiny bolesti v kříži

,,Houser“ se nejčastěji objevuje, pokud jsou naše záda nadměrně zatěžována. Například po stěhování a přenášení těžkých věcí, dlouhodobější špatný postoj /např. práce na poli/ . Ženy se s touto bolestí nejčastěji setkávají v době těhotenství, kdy je jejich tělo vystavováno velkým fyzickým změnám a „zátěži“.

Jak na bolest v kříži?

V mnoha případech je bolest v kříži způsobena již zmiňovaným špatným životním stylem. Proto je důležité posilovat zádové svalstvo odpovídajícími cviky a celkově se ve volném čase chovat aktivně. Cvičení neslouží pouze jako prevence, ale vhodné je posilovat svaly i při již vzniklých potížích.

Takže hurá od počítače na delší procházku.