Co je to rakovina děložního čípku?

Rakovina děložního čípku je zhoubné nádorové onemocnění, kdy se buňky děložního čípku začnou nekontrolovatelně dělit.

Jaké typy onemocnění známe?

Jsou dva základní typy rakoviny děložního čípku. Samozřejmě jde o odborné lékařské názvy, ale laicky je lze rozdělit na :

  1. s nízkým rizikem – projevují se v podobně bradavicích, které jsou v oblasti pohlavních orgánů
  2. s vysokým rizikem – takový typ je schopen změnit vyvolat nádorové změny při bujení

Jaké mohou být příčiny rakoviny děložního čípku?

Tento typ rakoviny má několik rizikových faktorů, které přispívají anebo mohou za vznik nádoru.

Pohlavní styk – rakovina děložního čípku může být označována jako sexuálně přenosnou chorobu, a proto za mnohé může velké množství sexuálních partnerů, což bývá označováno jako promiskuita. Dokonce to může být i ze strany muže, protože pokud žena bude mít muže s rizikovým sexuálním chováním, tak je riziko stejně vysoké jako by střídala partnery. Kromě toho mezi rizikové faktory můžeme řadit i to, když žena začne velmi brzy pohlavně žít.

Porod – za častější výskyt této rakoviny mnohdy může i to, že žena poprvé rodila velmi mladá, a tudíž na to její tělo nebylo připraveno. Ale tak stejně může k vyšší tvorbě přispět i vysoký počet porodů anebo potraty.

Genetika – samozřejmě, že genetické predispozice hrají velkou roli, protože s dědičností se zvyšuje pravděpodobnost, že sami budete tímto onemocněním trpět.

Špatná životospráva – ta může téměř za každé onemocnění, protože když se ke svému tělu chováte špatně, ono vám to vrací. Takže myslete na to, když si budete zapalovat cigaretu anebo to budete přehánět s alkoholem či nevydržíte pokušení nějaké droze.

Jaké prevence jsou proti rakovině děložního čípku?

Samozřejmostí je, že žena bude opatrná a navíc bude dodržovat hygienu při pohlavním styku. Další prevencí jsou návštěvy gynekologa a jejich pravidelné prohlídky, které by žádná žena neměla podceňovat, ale mnohé ženy už to berou jako samozřejmost. A někdy lékaři doporučují i očkování proti rakovině děložního čípku.

Očkování proti rakovině děložního čípku

Jde o tři vakcíny, které se postupně aplikují do ramene dívky, samozřejmě se souhlasem rodičů i dívky. A měly by být vpíchnutý před zahájením pohlavního styku. Protože jde o poměrně drahou záležitost, tak je v dnešní době plně hrazeno pojišťovnou pro dívky od 13 let, které ještě pohlavní styk začít nemohou, protože jsou pod zákonem.