Nepříjemné onemocnění, způsobující bolest při sezení a při vyprazdňování. S touto nemocí, která postihuje intimní místa, přijde do styku okolo 70% lidí a to alespoň 1x za život.

Co to jsou hemeroidy?

Hemeroidy jsou žilní pletence v oblasti konečníku, obsahuje je každé lidské tělo. Problém nastává ve chvíli, kdy dojde k jejich zvětšení a zduření. Nejčastěji se vyskytují u obézních lidí, těhotenství, častých zácp či při nesprávných stravovacích návycích, nadměrnému užívání alkoholu, kofeinu nebo cigaret.

Rozdělit se dají na vnitřní a vnější. Vnější najdeme v okolí konečníku, jsou vystouplé ven a dají se nahmatat. Vnitřní mají několik stupňů. Prvním z nich je, když je hemeroid uvnitř, občas krvácí a dostává se ven z řitního otvoru. U druhého stupně jsou vyhřezlé venku častěji, mokvají a krvácí. U třetího jsou stále venku a u čtvrtého je spolu s hemeroidy odryta i část konečníkové sliznice.

Jak rozpoznat začínající hemeroidy?

Bolestivé stavy při vykonávání stolice. Krvácení z konečníku, nebo viditelné hleny. Souvislost může mít i svědění či zduření análního otvoru.

Nebojte se lékaře

Vyšetření konečníku je rychlé a bezbolestné, i když může být nepříjemné pro psychiku pacienta, přeci jen se jedná o intimní vyšetření. Vyšetření se provádí za pomoci vazelíny a gumové rukavice, kdy vás lékař pohmatem vyšetří. Pokud by si nebyl jist, pošle Vás na další pomocné vyšetření, kdy se pomocí kamery, která je zavedena do tlustého střeva prozkoumává stav konečníkové sliznice.

Léčba

Pokud se jedná o malé hemeroidy, provádí se léčba pomocí čípků a mastí. Doporučují se koupele v hypermanganu a odvaru z dubové kůry. Tyto přípravky jsou volně dostupné v lékárnách

Chirurgický zásah

Jedná se o ambulantní zákrok, který se provádí podvázáním cév nebo navlečením elastických kroužků. Nově se užívá laseru nebo kryoterapie, kdy se užívá dusíku.

Prevence?

Prevence u tohoto onemocnění je možná. Doporučují se cviky pro zpevnění pánevního dna a lepší pohyb střev. Vhodné je nošení prodyšného spodního prádla z bavlny a dodržování správné hygieny.