By: Hafiz Issadeen

Kupujete každou chvíli drahé přípravky na lámání vlasů, suchou pleť a jiné neplechy, ale stejně bez výsledku? Zkuste to s bylinkami a jinými přírodními produkty, které si sami nasbíráte nebo je za hubičku zakoupíte v obchodě s potravinami.

MĚSÍČEK LÉKAŘSKÝ

Je to bylina, kterou nelze jen tak přehlédnout. Je vysoká až osmdesát centimetrů a má jasně žluté nebo oranžové květy a podlouhlé listy. Tato bylinka má širokou škálu využití. Použít ho lze na akné, popraskanou kůži či popáleniny od slunce. Šálek čaje z měsíčku lékařského mimo jiné může byt pomocníkem při bolestivé menstruaci nebo průjmu

SYROVÁTKA

Syrovátka, nebo také obdivuhodný vedlejší produkt výroby sýrů, který je plný vitamínů, minerálů a bílkovin. Syrovátka nám pomáhá se suchou pokožkou. Stačí si ji přidat do koupele. Lze si z ní také udělat pleťovou masku, kdy stačí vytvořit kašičku za pomoci syrovátky v prášku (běžně dostupné v BIO potravinách) a vody. Jako nápoj lze syrovátku využít při dietách či zácpě.

HENNA

Henna je bylinka, která se nejčastěji využívá pro barvení vlasů. Má výborné vlastnosti, díky kterým pomůže vlasům zregenerovat a dodá jim barvu a přirozený vzhled. Špatnou zprávou pro zastánkyně velkých změn však je, že hena pouze oživí vaši přírodní barvu. Není s ní možné vlasy zesvětlovat, pouze navrátí ztracený lesk a pružnost.

ROZMARÝN

Jestliže máte lámavé vlasy, pomůže vám odvar z této bylinky. Stačí si jím pravidelně oplachovat vlasy a výsledek se jistě brzy dostaví. Jinak je rozmarýn velmi užitečný k podpoře krevního oběhu a tak i posílení soustředěnosti. V kuchyni jej lze využít jako vynikající koření.

By: liz west

CITRON

Mastné vlasy trápí mnoho žen i mužů a těžko se najde jeden zaručený způsob jak na ně. Není však nic jednoduššího, než vymačkat jeden citron, smíchat jej se lžící sezamového oleje. Tuto směs pak vetřete do vlasu a po dvaceti minutách působení opláchněte. Výsledek brzy uvidíte sami.

KOPŘIVA

Kopřivu zná každí jako zelenou potvoru, co proklatě pálí. Přemýšleli jste ale někdy, že může být i užitečná? Jestliže máte suché vlasy, bude vám kopřiva věrným pomocníkem. Připravte si z něj odvar a pravidelně jím oplachujte své kadeře, které po pár dnech získají zpět svůj lesk a pružnost. V kuchyni lze z mladých rostlinek připravit špenát a jako čaj nám pomůže s prokrvením a celkovým čištěním organismu.