Co je dobré pro zdravé kosti
Když položíme otázku co dělat pro zdraví našich kostí, většina z nás odpoví, že je třeba dostatečná konzumace vápníku. To je sice pravda, ovšem pouze na vápníku zdraví kostí zdaleka nestojí. Potřeba je ještě dostatek vitamínu D a pro někoho možná překvapivě i dostatek pohybu!
Co určuje zdraví kostí
Genetika hraje při zdraví našich kostí velkou roli. Stav kostí je totiž určen hlavně rodinnou dispozicí, ale může být dále změněn způsobem života. Zde tedy můžeme pro zdraví kostí něco udělat. K tomu nám může dopomoci již zmíněný pohyb a zdravé stravování, s dostatkem vápníku, vitaminu D, ale i draslíku a vitamínu K.
Co se týče vrozené dispozici ke zlomeninám, zpozornět by měli všichni, jehož otec nebo matka utrpěli zlomeninu v oblasti kyčle. Dispozice ke zlomeninám je totiž dědičná.
Vápník
Konzumace dostatečného množství vápníku je skutečně důležitou podmínkou pro zdraví kostí. Lékaři udávají, že denně je ho potřeba přijmout 1-1,2 gramu. Toho docílíme například vypitím půl litru mléka denně nebo snědením 100 g tvrdého sýra denně.
Mléko a mléčné výrobky, jako jogurt nebo tvarohy, jsou skutečně doporučovány jako nejvhodnější zdroj vápníku. Vynikajícím zdrojem jsou i tvrdé sýry. Další na vápník bohaté potraviny jsou tofu, špenát a pro mnohé možná trochu překvapivě mák nebo ořechy a sušené rozinky či fíky.
Vitamín D
Bez vitamínu D by naše kosti nebyly zdravé. Je to sice vitamín, který si lidské tělo dokáže vyrábět samo díky slunečním paprskům, nicméně v našich zeměpisných šířkách je i dost měsíců v roce na slunečné záření chudé. Ohroženou skupinu tvoří zejména starší lidé, kteří chodí málo na slunce a rovněž děti a dospívající, jimž se kosti teprve tvoří. Lékaři uvádějí také alarmující údaj, že většina české populace trpí většinu roku nedostatkem vitamínu D.
Vitamín D můžeme získat i ze stravy. K dostání je i na lékařský předpis a v tomto případě by ho měli užívat zejména ohrožené a rizikové skupiny.
Vitamín D obsahují tvrdé sýry, ale i ryby jako sardinky, losos nebo tuňák. Najdeme ho i ve vaječném žloutku nebo v cereáliích, které mohou být o vitamín D obohaceny.
Pohyb
Kostem prospívá i pravidelný pohyb. Pokud kosti signály o pohybu nedostávají, tvoří se v kostních buňkách bílkoviny, které blokují vytváření nové kostní hmoty. Dlouhodobá nečinnost má pak za následek řídnutí a stárnutí kostí, varují lékaři.
Napsat komentář