Autor obrázku: NIAID

Jde o nemoc, která postihuje dýchací cesty. Zánět průdušek může být buď chronický anebo akutní.

Co je to akutní zánět průdušek?

Akutní zánět průdušek nejčastěji vzniká na základě předchozího onemocnění, jako je nachlazení a podobně, u kterých se zanedbala léčba.

Jak se akutní zánět průdušek projevuje?

Podobně jako chronický zánět i akutní zánět průdušek se vyznačuje kašlem, který bývá suchý a dráždivý. Tento kašel je doprovázen bolestí na prsou či v krční jamce. Mnohdy se objeví i zvýšení teplota, únava, bolest svalů a kloubů.

Jak se akutní zánět léčí?

Klasická léčba spočívá v tom, že se vaše tělo musí dostat do klidového režimu. Takže musíte ležet v posteli a v teple. Kromě toho vám lékař napíše léky, které by vám měly pomoci zbavit se kašle po případě hlenů, které se mohou zřídkakdy objevit. Ale pokud je zánět rozsáhlý a běžné léky nepomáhají, je nutné nasadit antibiotika.

Co se při akutním zánětu průdušek doporučuje?

Samozřejmě, tak jako u chronického zánětu, tak i u akutního zánětu průdušek je nutné, aby nemocná osoba zbytečně nedráždila své dýchací cesty, takže by neměla kouřit a měla by se vyhnout styku s prašným okolím.

Její pokoj by měl být také stále větraný. Na uvolnění dýchacích cest může také aplikovat různé bylinné čaje a také jíst mnoho zeleniny, zejména česnek, který má proti bakteriální účinky. V jídelníčku by spíše neměly být potraviny jako je mléko a podobně, protože tyto látky vás mohou zahlenit. Pro lepší pocit dýchání je dobré jíst dýchací bonbóny či zázvor, který také příznivě působí na dýchací cesty.

Hrozí nějaké nebezpečí při akutním zánětu?

Pokud se při akutním zánětu průdušek zanedbá léčba, může dojít k tomu, že se z něj stane zánět chronický, který je velmi nepříjemný a dlouhodobý. Ale také se vám může rozvinout zápal plic a podobně. Proto je důležité, abyste zánět nepodceňovali a opravdu ho poctivě vyleželi.